Traditions of Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu
     
   
     
 

Menu


Dojo's
Amsterdam
Almere
Internationaal

Lessen
Informatie
Inschrijven

Verhaal
De Meester zwaartvechter

About us
Interview Erik Louw

Blacksmithing
Impressies

KSR Links
Interesante Links
YouTube
Gallerie
De Katana
 

In de traditie van Katori Shinto Ryu

Elke leerling die zijn intrede doet in de school moet een eed aflegggen (keppan) die hij met zijn bloed bezegelt.
 
Die eed luidt als volgt:
  1. Ik beloof als volgeling van de Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu, die een geschenk is van de heilige godheid van de Katorischrijn, onvoorwaardelijk de geheimen te bewaren van deze Ryu

  2. Nimmer zal ik krijgstechnieken demonstreren of daarover in discussie te gaan zonder toestemming van de hoofdmeester.

  3. Ik zal nimmer daden verrichten of plaatsen bezoeken die in strijd zijn met de hoge moraal van de ryu.

  4. Ik zal nimmer het zwaard opnemen tegen volgelingen van een andere school zonder dat ik een certificaat heb ontvangen volleerd te zijn in de martiale strategie van de Katori Shinto Ryu.

Ik zal mij nauwgezet aan deze voorwaarden houden . Wanneer ik ooit één daarvan zou overtreden zal ik mij onderwerpen aan de straf die mij zal worden opgelegd door de heilige Boedhistische godheid "Marishiten"

Bujin Marishiten# In de oorspronkelijke Brahmaanse betekenis is dat de figuur van Krishna; in de latere Chinees-Boedhistische betekenis, de hemelse koningin die in een van de sterren van de Grote Beer woont. Zij wordt meestal afgebeeld met acht armen, waarvan twee de symbolen dragen van de zon en de maan.

(Image by courtesy of Paghat the Ratgirl)

Het is aan leerlingen van de Katori Shinto Ryu niet toegestaan willekeurig een gevecht aan te gaan zelfs niet in een vriendschappelijke wedstrijd. Het trekken van een zwaard wordt beschouwd als een ernstige zak die beslissend is over leven en dood. Het zwaard mag dus nooit lichtvaardig worden getrokken. Zelfs wanneer het zwaard slechts 1 cm uit de schede werd getrokken werd dat beschouwd als een uitnodiging tot een duel. Een vriendschappelijke wedstrijd wordt in het Japans shiai genoemd en is in de Katori Shinto filosofie synoniem met shi-ni-ai hetgeen zoveel wil zeggen dat de enige afloop van strijd de dood is. Als gevolg hiervan kent de Katori Shinto school dan ook geen rangenstelsel in dan-graden, omdat die worden verkregen in tweegevechten zoals gebruikelijk is bij kendo en judo. Die tweegevechten zijn mogelijk omdat het "sporten" betreft waar aan de gevechtstechnieken zodanige beperkingen zijn opgelegd dat lichamelijk letsel kan worden voorkomen.

sepia                             Shidosha             _Leraren bevoedheid_
                            Erik Louw


Bij Katori Shinto Ryu kan een leerling na ongeveer 15 jaar intensieve training een certificaat van waardering (mokuroku) ontvangen en nog veel later als een bepaalde graad van perfectie is bereikt kan hij de menkyo ontvangen. De hoogst te behalen graad is gokui kaiden. Deze is slechts voor een enkeling weggelegd.

 

Text: Willem Bekink

|  De leer  |  Geschiedenis  |  Top  |