Onder toeziend oog van de foto van Erik Louw bij de kamiza werden woensdagavond de laatste voorbereidingen getroffen in de vorm van het leggen van de matten; Lásló reed de bus langs maar liefst 4 lokatie’s met dit jaar ook een aparte mat voor kinderklassen.
Marjo van den Heuvel Sensei opende donderdagochtend de Zomerschool 2022 op zijn typisch eigen wijze en met flinke balansverstoringen die sommigen deden denken aan de technieken van Yokota Sensei van Hombu-dojo. Extra gewichtsverplaatsing en een kleine manipulatie van de elleboog resulteert in een efficiënte techniek. En veel plezier.
De lessen van Marjo waren een fijn begin van de Zomerschool.In de middag zou Thomas Huijgen Sensei les geven, maar hij trainde eerst nog intensief met Niek.
Op onnavolgbare wijze demonstreerde Thomas Huijgen Sensei hoe je als uke moet oefenen om mee te bewegen op een manier dat tori geen enkele weerstand voelt. Als je dit leert worden je toepassingen van technieken wezenlijk beter. Een ander belangrijk punt van aandacht voor hem is het ‘werken op de lijn’. Geen ‘ongevere’ taisebakki’s maar bewust zijn van waar je precies stapt en op de lijn blijven.
Tegelijkertijd waren er op afzonderlijke puzzelmatten voor het eerst op de Yuwakai Zomerschool ook kinder / beginners-klassen. De deelnemers hebben de lessen van Romeo als erg positief ervaren dus dit gaat Yuwakai vast vaker op deze manier organiseren.
Vrijdagochtend opende Dick Willems Sensei de les. Bekend van zijn ‘bodyworks’ koos hij voor de insteek van het optimaal beheersen van de ukemi.
In zijn lessen is veel aandacht gegeven aan het genereren van krachtwerking door juist gebruik van heup en benen. De details op dit gebied bleken gezien de reactie’s ook voor de gevorderden erg welkom.
Na de lunch volgde de lessen van Bart Brolsma Sensei. In zijn les werd het accent gelegd op de ma-ai; de feitelijke afstand tot elkaar tijdens het uitvoeren van de technieken. “Je kan het een beetje knuffelen noemen”.
Vanwege de warmte waren alle lessen iets korter dan gepland en zaten we vrijdagmiddag op tijd in de gastvrije kantine om bij te praten. Om te beginnen natuurlijk ook over de herinneringen aan Erik.
We dronken op elkaars gezondheid; Naast Erik’s glas bier stond vaak dit glaasje waarvan de overmaat hem ongelukkig genoeg fataal is geworden. Kampai Erik ! Voor velen blijf je een groot voorbeeld.
Johanneke bedacht en voerde uit: De Bonte Avond oftewel Het Spel van de Lange Tongen. Hoewel sommigen ( oa. ik) eerst wat weerstand hadden, bleek het een groot succes en ik ben dankbaar voor het doorzetten van de vele geestige opdrachten die de gemoederen danig in beweging bleken te brengen.
Haiku is Japanse dichtkunst en bestaat uit 3 versregels waarbij de eerste regel uit 5 lettergrepen bestaat, de tweede uit 7 en de derde uit 5 lettergrepen.
Het was erg leuk te zien dat alle opdrachten serieus werden uitgevoerd en iedereen goed bij de les bleef.
Wie doet het snelst een hakama om terwijl je dat nog nooit eerder gedaan hebt ? Elk team had minstens één iemand die nog geen zwarte band had en verrast werd door deze opdracht.
Voor de laatste opdracht kreeg elk team een schoteltje 10 wasabi-borrelnoten die vervolgens met stokjes opgegeten diende te worden.
Het was een erg gezellige avond geworden. De tijden van doorzakken op de camping tot diep in de nacht leek ook een beetje voorbij; De meesten wilde graag uitgeslapen zijn voor de zaterdag. Terwijl de eerste twee dagen jonge leraren de lessen verzorgden, zou dit de komende twee dagen gedaan worden door Hubert van Ravensberg Shihan.
Dick Willems:
“Deze zaterdag stond in het teken van het recente verlies van onze geliefde meester Erik Louw shihan. Na een toespraak uit het hart van Yuwakai voorzitter Rudolf Dekker en een enerverende warming-up door Bogusia van Ravensberg, verzorgde ik een jo-les in de geest van Erik shihan: Doe je best, maar vergeet niet ook te lachen.
Daarna was het podium aan Hubert van Ravensberg shihan, die de aandacht vestigde op de rol van uke in aikido: het leveren van een serieuze aanval. In de middag werd dit thema verder uitgewerkt door Hubert shihan, doorspekt met anekdotes uit de Nederlandse aikido-geschiedenis en geillustreerd met technieken uit hanmi-handachi. Na afloop van de lessen werden lichaam en geest tot rust gebracht met een coolingdown, om in de avond in optima forma deel te kunnen nemen aan de barbeque.”
Huisje 8, van Johanneke en Quirijn, was gedurende deze Zomerschool de centrale locatie, niet alleen voor de BBQ. Ook de lunches stonden elke middag op deze plek klaar zodat niemand zich hierover hoefde te bekommeren.
Voorafgaand aan de les van zondagochtend ruimden de meesten hun kampeerspullen al op; We hadden de afgelopen dagen mooi weer gehad en dat werd ook erg gewaardeerd.
Na de ochtendles werden alle matten gezamenlijk opgeruimd en oefenden we met Hubert een aantal zwaardkata’s van Saito Sensei waarbij de Katori-zwaardvechters moesten proberen de slag met meer rust te maken.
Na afloop werden de aanwezige leraren nog een keer extra bedankt en in het zonnetje gezet; Zij vingen op fantastische wijze het plotselinge verlies van Erik Louw Shihan op, zodat de Zomerschool doorging; Samen met alle aanwezige aikidoka’s ontstond er een bijzondere sfeer die we denk ik niet snel zullen vergeten.
Reacties
9 reacties op “Zonnestralen”
Wat een supermooi verslag van de zomerschool Huib!
Mooi Huib! Bijzondere zomerschool. Ook vol emotie en mooi Aikido
Mooi Huib dankjewel!
Een prachtig en bijzonder aikido-weekend.
Prachtig Huib, en alweer een week terug . Heb al heimwee..
Wat heb ik toch een mazzel dat Huib het zo waanzinnig mooi vast legt en deelt. Kon door omstandigheden er niet bij zijn, nu heb ik het gevoel er toch een beetje bij geweest te zijn. Veel heel veel dank.
Heel graag gedaan ! We gaan in zijn geest verder natuurlijk 🙂
Thnx Joop !
Dankje Pyrrha; Jij ook enorm bedankt voor je inzet en aanwezigheid !